6S Prensipleri: Manevi yolda ilerleyen insanların ilk prensibi “Kendine yapılmasını istemediğini başkasına yapma” kuralıdır. Bu kurala göre temel prensiplerimiz:
1-Saygı
2-Sabır
3-Sevgi
4-Sadakat
5-Selamet
6-Sorumluluk
Her biri dostuna yardım etti prensibi, dostların birbirlerine mutluluk, yolda heyecan ve güç vermesiyle olur. Bu yüzden herkes diğerinin iyi ruh halinde olması için çaba sarf etmelidir ve buna ters davranışlar yapmamalıdır.
Bizler kötülüğü kendi içimizde ifşa ederek kendimizi ıslah etme yönünde çalışıyoruz. Dolayısıyla tüm arkadaşlar içlerinde ifşa olan kızgınlık, asabiyet vs gibi duyguları iç çalışma prensipleri ile değerlendirmek durumundalar.
Tüm ilişkilerimiz Çalıştay Kuralları ile yürütülmeye çalışılmalıdır.
Çalıştay Kuralları – Herşey aramızdaki bağı kurmak ve güçlendirmek için.
1- Herkes eşit ve herkes çok önemli.
2- Aramızda kimseyi eleştirmiyoruz, münakaşa etmiyoruz, herkesin dediklerini herkes kalbiyle dinliyor.
3- Akıllı ya da iyi ve etkili konuşarak öne çıkmak önemli değildir, tüm çözümler sadece aramızdaki bağdan gelir.
Grupta Doğru Eleştiri Nasıl Yapılır? Olumlu eleştiri.
Grup olarak her zaman daha güçlü olmak ve ilerlemek için değişikler yapabiliriz. Grup her zaman eleştiriye açıktır, ancak eleştiri yapmanın adabı ve usulü aşağıdaki gibidir:
Eğer kişi grupta her hangi bir şeyin değişmesinden yana ise, bu değişimi neden istediğini net olarak bilmelidir ve düşünerek bir alternatif sunmalıdır veya komite ve koordinatörlere yaklaşarak, oturup beraber bu konu üzerinde alternatifler üretmelidir.
Her türlü eleştiri olumlu ve dostları bir birlerine daha da amaca doğru güçlendirecek bir şekilde sunulmalıdır. Grupta her şeyi daha iyi yapmaya yönelik ana prensipleri değiştirmeden, yapabiliriz, ancak bunlar hep bizi daha güçlü kılacak ve yolda bizi daha sıkı tutacak şekilde olmalıdır.
Grup İçerisinde Yapmayacağımız Şeyler:
1- Başkalarının arkasından konuşmak ve/veya konuşanı dinlemek. Dostlar diğer dostları kötüleyen, dedikodu ve/veya olumsuz eleştiriler yapmamalıdır ve yapanları da dinlememelidirler ve uyarmalıdırlar. Dosta yaklaşım grupta Yaradan’a yaklaşım kadar kutsidir. Dolayısıyla dostlar bir birlerini bu tür durumlarda hiç çekinmeden uyarmalıdır. Dostun arkasından yapılan kötü konuşmalar dosta ihanet ve dolayısıyla da Yaradan’a ihanet olarak bilinir ve grupta bu tür insanların barınması söz konusu değildir.
2- Her türlü dostları bölme, bir birilerine düşürme, aralarını bozma kategorisine giren eylemler grubumuzda uygun değildir. Dostlar manevi yolda ilerlemek istiyorlarsa her zaman kalplerini birleştirmek ve aralarındaki sevgiyi arttırmaya yönelik davranmalıdır.
3- Grupta hocalarımıza, manevi yolumuza karşı konuşmak uygun değildir. Kimse burada zoraki tutulmamaktadır. Her kişi çalışmayı uygun görüyorsa devam eder ve uygun görmüyorsa ayrılır. Kapı her zaman girişlere olduğu gibi çıkışlara da açıktır.
4- Dostlara hiçbir zaman “yapamıyoruz”, “edemiyoruz” gibi cümlelerle yaklaşmayız. Zira kişinin yapamaması diğerlerinin yapamadığı anlamına gelmez. Eğer kişi yapamıyor ise ve bunun olmayacağı kanaatindeyse dostlardan, rehberden yardım isteyebilir, ancak diğerleri adına konuşması uygun değildir ve kendi beceriksizliğini dostlarla ilişkilendirmesi de uygun değildir.
5- Grupta yaptığımız faaliyetler ve bilgiler sadece grubun üyeleri içerisinde kalır. Dolayısıyla grup dışında olan insanlarla gruba ait çalışmalarımızın bilgileri verilemez.
6- Tecrübeden öneri: başkaları ile özel hayatınızın bilgilerini detaylarla paylaşmayınız. Gördüğümüz iki geçmiş örnekte insanların anlattıklarının gerçek dışı olarak başkalarına dedi kodu ve kötüleme olarak gittiği gördük. Aramızda en faydalı sohbet amacın ve Yaradan’ın önemini yüceltmek ve yolda daha hızlı, güçlü ve mutluluk içerisinde nasıl ilerleyebiliriz bunları konuşmalıyız.
Grubumuzda her şeyi affedebiliriz ancak ihanet kategorisine giren şeyleri asla affetmiyoruz. Bizler hepimiz ıslah olmanın gerekliliğinin anlayışıyla içsel bir çalışma yapıyoruz. Bu çalışma içselliğinizde kalsın.
6D Prensipleri: Grupta ilerlemek için yaptıklarımız, şu prensiplerle özetlenmektedir ve kişi bu araçları kendisini güçlendirmek için kendisi bir araya getirmelidir.
1-Danışman (rehber)
2-Dersler
3-Dostlar ile etkinlikler
4-Dayanışma
5-Dağıtım
6-Dua