e-posta ile Paylaş

GÖNDER

Kabala İlmi, dünyadaki tüm ilimleri kapsar.
Baal HaSulam “Özgürlük”
“Bu ilim, gizliliğin sonunda çocuklara bile ifşa olacaktır.”
Baal HaSulam “Kabala Öğretisi ve Özü”
Son neslin günleri yaklaştığında, çocuklar bile, kurtuluşu ve sonu bilip, bu ilmin sırlarını bulacaklardır.
Sulam’ın Önsözü ile Zohar Kitabı
“Ben’i arayanlar, Ben’i bulacaklar” ve yazdığı gibi , “Aradım ve bulamadım, buna inanmayın.”
Baal HaSulam “On Sefirot Çalışmasına Giriş”
MENÜ

KABALA KÜTÜPHANESİ

228- Etten Önce Balık

21 Şubat 1947’de duydum, Tiberya.

Yemekte ilk önce balık yeme nedenimiz, balığın bedavaya, herhangi bir hazırlık gerektirmeden verilmesi yüzündendir. Bu nedenle, onun için herhangi bir hazırlığa ihtiyaç duyulmadığından, ilk başta yenir. Yazıldığı üzere; “Mısır’da bedavadan yemeğe alışmış olduğumuz, balığı hatırlarız”. Ve Zohar “Bedava” olmayı, Mitzvot’suz diye açıklar ve bu hazırlık olmadan anlamındadır.

Peki, neden balık için hazırlık gerekmez? Şöyledir, görürüz ki balık sadece Rosh (Baş) olarak değerlendirilir; balığın elleri ve bacakları yoktur. Bir balık şu şekilde ayırt edilir: “Yusuf bir balık istedi ve onun etinde bir Margalit (mücevher) buldu.”

Margalit Meragel (casus) demektir ve balık demek, orada pazarlık yok demektir. Bu ellerin ve ayakların yokluğu demektir. Ve “Yarıya bölmek” demek, Malhut’un Bina’ya yükselmesi yoluyla, her bir derece yarıya bölünmüştür ve bu bölünme ile Meragelim için bir yer yapılmıştır. Şöyle ki, bütün pazarlık sadece Meragelim’in üzerinedir, çünkü tüm Tora buradan yayılır. Ve “Margalit boynunda asılıdır ve hasta olanların hepsi ona bakacak ve anında şifa bulacak” sözlerinin anlamı da budur.

Bununla birlikte, bu balıkla ilgili konuda, balığın bedava olması dışında bir ödül yoktur, “Mısır’da bedava yemeye alıştığımız” diye yazıldığı gibi. “Açık bir göz, asla uyumaz, korunmaya ihtiyacı olmaz”; balık konusu Hohma (bilgelik) ve Şabat olarak değerlendirilir, Tora’ya öncülük eder.

Tora pazarlık demektir. Bu, “ben ellerimi ve ayaklarımı medresede bulamadım,” anlamına gelir, hiç bir pazarlık yok manasındadır. “Bedava” demek pazarlık yok demektir ve “Tora” “bir sonraki dünya” diye adlandırılır ve “haz ile doymuş” diye anlaşılır. Ve bu ruhların hazzı olduğu için, doyum hazzı yok etmez. Ama “Tora’dan önce gelen Shabbat” anlayışı, Hohma olarak bilinir ve bu, Guf (beden) haline gelir, Guf bir sınırdır, memnuniyetin hazzı söndürdüğü yerdir.

Telif Hakkı © 1996 - 2015 Bnei Baruh. Tüm hakları saklıdır.
Bu sitede sunulan tüm materyal, Bnei Baruh Kabala Eğitim ve Araştırma Enstitüsü tarafından dünyanın ıslahı ve hayatın iyileştirilmesi amacı ile sunulmaktadır.
Bu nedenle, içeriği değiştirilmediği ve kaynağına gönderme yapıldığı takdirde, tüm materyalin kullanımına ve dağıtımına izin verilmiştir.
19 - 0,083