e-posta ile Paylaş

GÖNDER

Kabala İlmi, dünyadaki tüm ilimleri kapsar.
Baal HaSulam “Özgürlük”
“Bu ilim, gizliliğin sonunda çocuklara bile ifşa olacaktır.”
Baal HaSulam “Kabala Öğretisi ve Özü”
Son neslin günleri yaklaştığında, çocuklar bile, kurtuluşu ve sonu bilip, bu ilmin sırlarını bulacaklardır.
Sulam’ın Önsözü ile Zohar Kitabı
“Ben’i arayanlar, Ben’i bulacaklar” ve yazdığı gibi , “Aradım ve bulamadım, buna inanmayın.”
Baal HaSulam “On Sefirot Çalışmasına Giriş”
MENÜ

KABALA KÜTÜPHANESİ

Yegia (Çaba)

09–08–2006 Dersinden Alıntı

Yegia kişinin her an mutlak şekilde amaca ilerlemesi için yaptığı seçimdir, bu seçimden ne kadar nefret etsede.

Dostları sevmek ne demektir?

Şöyle yazıldığı gibi: Dost sevgisinden Yaradan sevgisine. Çünkü insan sevgisinde bizler için Yaradan sevgisine ulaşabilmek için bir fırsat, bir model var. Bu modelle kişi oynayabilir yani dostlar arasında bu arzuyu, dürtüyü ifade edebilir ve elde ettiği şey dostların reaksiyonudur. Bu şekilde kişi kendisinin amaca yönelik olup olmadığını görebilir.

Dostlarım arasında tıpkı hocamla olduğu gibi birçok koşulda bulunabilirim. Sonuç olarak insan reaksiyonlara yönelik eleştiri geliştirir. Bu koşul altında ihsan etmenin ne olduğunu, sevgiyi, amacın önemini tüm bu reaksiyonlardan çalışabilirim. Bu koşullardan Yaradan sevgisine geçerim, zira Yaradan sevgisi kararlılık, tutarlılık gerektirir, gerçek anlamıyla Yaradan’a benzeyecek bir varlık. Dostlarımla iken bu koşula ulaşmayı bir çocuğun oyun oynayarak öğrendiği gibi gerçekleştirebilirim. Sanki ihsan etme koşulunda ve sevgi yumağı içerisindeymişiz ve bir şey istiyormuşuz gibi. Bu “oyun” kişinin kendi içerisinde bir sürü izlenime neden olur ve bu iç analiz vasıtasıyla daha sonra Yaradan’la kendimi ilişkilendirebilirim.

İşin en başından şunu bilmem lazım; “içinde bulunduğum grubun sadece tek bir amacı var; Yaradan sevgisine ulaşmak! Bu amaç yoksa sadece bir çete olursunuz, çetelerde de dost sevgisi kavramı vardır. Gidip soygun yaptıkları zaman aralarında büyük bir bağ vardır ve hatta bir birleri için  hayatlarını bile verirler.

• İşin en başında grubun amacı Yaradan’ı sevmek olmalı (bu nosyonun ne kadar anlaşılıp anlaşılmadığı önemli değildir.)

• Gurupta dost sevgisine, amaca ulaşmak için, her an kendisini vermek durumundadır – sadece amaca ulaşmak için!

Nedir bu dost sevgisi? Ulaşmak istediğim bir koşul, dostumun benim için benden daha önemli olduğu bir koşul. Böyle bir yaklaşım kişinin Yaradan’a olan yaklaşımıyla aynıdır.

Baal HaSulam’ın yazdığı gibi; gerçek anlamıyla sevgi seviyesine ulaştığımda kimi sevdiğim önemsizdir, ha Yaradan ya da başka bir insan zira ikisi de benim dışımdadır. Eğer gerçek anlamıyla onu sevme konumuna gelirsem o zaman Yaradan sevgisine de ulaşmış olurum. Bu aynı niteliktir. Yaradan kimdir? Yaradan bir niteliktir, ihsan etme özelliğidir, dostum gibi tanımladığım bir obje değil. Bu özellik bu niteliğe benzediğim kadarıyla içimde yer alır.

Bunun için ne yapmam lazım? Bunun için bir gurup oluşturulmalı ve bu guruptaki herkes dost sevgisine gelme koşulu olmadan manevi edinim sağlayamayacağını anlamalı ve Yaradan sevgisine ulaşamayacağını idrak etmeli. Kişi bu iki şeyin aynı şey olduğunu görmeli. Kişiye bu şekilde maneviyat açılır, uygulaması bu şekildedir. Başka bir yol yok, işiniz bu!

Şimdi Baal HaSulam bunun guruptaki hem kalite hem de miktara bağlı olduğunu yazmakta. Bu detaylar üzerinde de çalışmak durumundayız. Her arkadaşınızı gözünüzde neslin en yücesi olarak görmelisiniz ve bu koşulda her birine saygı duymalısınız. Kişi için dostlarının ihtiyacı kendi ihtiyacının üzerinde olmalı vs.

Tüm bunlar içinizde açıklık kazanmalı ancak prensip olarak kendi gurubumuz içerisinde bu manevi edinime ulaşamazsak – gurup içerisinde – kişinin kendi içinde ortaya hislerinin kendiliğinden çıkıp guruba kıyasla incelemesi ve her hangi bir manevi edinim sahibi olması mümkün değildir. Böyle bir mekanizma yok! Yaradan’ın insana verdiği tek koşul ve olanak bu şekilde, etrafınızdaki insanlarla manevi modeli oluşturmak. O kadar! Buna karşılık tüm dünyada nefret, acı ve ızdıraplar bulunmaktadır. Ekonomik krizleri sağlık problemleri, savaşlar, insanoğlunun tüm hissettiği acılar. Tüm bu ızdıraplara yönelik tek bir çare var; bir gurup, tek kalp ve tek ruh olarak çalışan bir gurup insan bu koşulu tüm insanoğluna açabilir.

Bundan başka bir yol yok!

Kişi bunu duyup hem fikir olabildiği kadar belki yaklaşır. Yavaş yavaş kişi kitapları çalıştıkça belki bu nosyona yaklaşır, duydukları içinde tutunmaya başlar ve bunun gerekli bir yol olduğu kendi içinde ortaya çıkmaya başlar. Bunun dışında bir ihtimal yok. Bundan başka yapacak bir şey yok, kişi buna rağmen kaçacak yer arar çünkü bu koşulu yerine getirmek kişinin nefret ettiği bir koşuldur.

Eğer bunun menfaatimize olduğunu görseydik o zaman elbette böyle bir topluluk, ortaklık oluştururduk, tıpkı başkalarının oluşturduğu ekonomik topluluklar gibi. Ancak bir başkasının kendinden önce sevme koşulunu yerine getirecek bir topluluk bizim dünyamızda oluşturulan gurup ve toplumların tam tersidir.

Bunu nasıl yapabiliriz? Gurup tüm insanoğluna yönelik tek kalp tek insan olmalı. Ben grubuma karşı ve grubum tüm insanoğluna karşı. Bu kadar! Böylelikle gurup diyelim ki sizler yani Bnei Baruch kendinizi özel sanıp kişisel gururun içerisine gömülmekten ve sürekli güç kazanıyoruz havasından kendinizi alı koymuş olursunuz. Bu şekilde kendi aranızda tüm insanoğluna yönelik sevgi seviyesine ulaşma zorunluluğu olur. Bunun uygulaması dost sevgisinden Yaradan sevgisinedir. Gurup ne kadar güçlü ve yüce olursa Yaradan kendisini gurup içerisinde o kadar ifşa eder.

Yarafan o ortak kabın içerisinde Arvut koşulunda kendisini ifşa eder. Yaradan kim? Bir başkasını sevme gücü. İhsan etme gücü O’nun yarattığı bir koşul yüce bir özellik ve ifşa olacak şey bu nitelik. Bu yüce niteliğe Yaradan denir: Merhametin içindeki Erdemlik.

  • Bir şey yaparken aramızda Yaradan’ın ifşasına yer olabilecek bir kap oluşturma düşüncesiyle yapın.
  • Dostlarımızın sizden daha önemli olduğunu hissedin ve onlar olmadan amaca asla ulaşamayacağınızı hissedin.
  • İnsanoğlu yaratılışının amacına ulaşınca sevginin en mükemmel haline gelecekler; ‘’Şöyle ki bir birlerine olan sevgiye’’. Bu koşulda herkes tek bir kalp olacak ve insanoğlu için planlanan mutluluğun had safhasına ulaşılacak. Makale “Herut” (Özgürlük)
Telif Hakkı © 1996 - 2015 Bnei Baruh. Tüm hakları saklıdır.
Bu sitede sunulan tüm materyal, Bnei Baruh Kabala Eğitim ve Araştırma Enstitüsü tarafından dünyanın ıslahı ve hayatın iyileştirilmesi amacı ile sunulmaktadır.
Bu nedenle, içeriği değiştirilmediği ve kaynağına gönderme yapıldığı takdirde, tüm materyalin kullanımına ve dağıtımına izin verilmiştir.
18 - 0,079