“Gel gör, İbrahim hakkında şöyle yazılmıştır, ‘Gerçekten sana döneceğim’ ve ona değil, ama gerçekten, ben sana bağlanacağım, Nukva’ya [dişi] değil” (Zohar, BeShalach).
Bunu, RAŞİ’nin “Ve Yaradan onu ödüllendirdi” ile ilgili yorumladığı şekilde yorumlamalıyız. O, “Ona (dişil) değil, ona (eril), çünkü erdemli bir adamın erdemli oğlunun duası, kötünün erdemli oğlunun duasına benzemez” denilir.
Erdemlinin erdemli oğlunun daha yüksek bir derece olması görünüşte şaşırtıcıdır, çünkü “ödül, çabaya göredir” kuralına göre bunun tam tersi daha mantıklıdır ve kötünün, erdemli oğlu için, erdemli olmak daha zordur, zira babalarının uygulamalarından ders almaz ve her seferinde, erdemli biri olana kadar, kendi başına üstesinden gelir. Dolayısıyla, görünüşe bakılırsa, duasının daha çok kabul edilmesi gerekirdi.
“Kötünün erdemli oğlu” ifadesini, Nukva yani inanç olarak yorumlamalıyız. Bu demektir ki, başlangıçta o kötüydü ama sonra erdemli bir insan oldu. Başka bir deyişle, inançla ödüllendirilmeden önce, hâlâ kötüdür ve daha sonra erdemli bir kişi haline gelir.
İnanç niteliği, kendine (dişi) ait hiçbir şeyi olmayan Malhut olarak adlandırılır. Bu nedenle, onun niteliklerinden gelen bir hayat hala yoktur. Kişi ancak “hayat ağacı” olarak adlandırılan Tora ile ödüllendirildiğinde, “erkek” yani veren olarak adlandırılır çünkü Tora hayat verir. Tora ile ödüllendirilen kişiye, önceki derecesinde yani Tora ile ödüllendirilmeden önce, “erdemli” denilen inanca sahip olduğu için, “Erdemlinin erdemli oğlu” denir. Bu nedenle, “Yaradan onu ödüllendirdi” çünkü “erdemlinin erdemli oğlu” niteliği olan erkek niteliği sayesinde, oğul, varoluşa sahip olacaktır.