e-posta ile Paylaş

GÖNDER

Kabala İlmi, dünyadaki tüm ilimleri kapsar.
Baal HaSulam “Özgürlük”
“Bu ilim, gizliliğin sonunda çocuklara bile ifşa olacaktır.”
Baal HaSulam “Kabala Öğretisi ve Özü”
Son neslin günleri yaklaştığında, çocuklar bile, kurtuluşu ve sonu bilip, bu ilmin sırlarını bulacaklardır.
Sulam’ın Önsözü ile Zohar Kitabı
“Ben’i arayanlar, Ben’i bulacaklar” ve yazdığı gibi , “Aradım ve bulamadım, buna inanmayın.”
Baal HaSulam “On Sefirot Çalışmasına Giriş”
MENÜ

KABALA KÜTÜPHANESİ

Yapacağız ve Duyacağız 2

Şöyle yazılmıştır: “Musa çok alçakgönüllüydü.” Alçakgönüllülük demek aşağıda olmak, kişinin kendini başkasının önünde sadece dışsal olarak değil aynı zamanda içsel olarak da iptal etmesi demektir. “Dışsal” demek ifşa olan, dışarıdan görünen, dostu ondan daha önemli derecede olmasına rağmen kendinden başka kimseyi düşünmeyen demektir. Bu dostunun önünde yaptığı eylemlerle belli olur.

Ayrıca “gizli” denilen içsellik vardır. Bunlar dostun önünde iptal edilmesi gereken akıl ve düşüncelerdir. “Ruhum hepsinden önce toz gibi olacak” denmesinin anlamı budur. Soru şudur; “Nasıl olur da mantıklı ve akıllı bir insan kendi derecesinin dostunun derecesinden yüz kat daha yüksek olduğunu hissedip, bilirken, herkesin önünde iptal olacağını söyleyebilir?”

Ancak, “parça” ve “bütün” denilen iki anlayış vardır: Bütün, parçadan yüksektir ve kişi kendini bütünün bir parçası olarak, her bir parçanın önünde eğmelidir. Diğer bir deyişle, bireysel olarak tüm insanlar (topluluk/ halk) o kadar da önemli değildir fakat bütüne göre her bir insan bütünün perspektifinden bakıldığında çok önemlidir.

Kişi kendi ihtiyaçlarını kolektifin ihtiyaçları önünde iptal etmelidir. Ve kişi mantığını ve düşüncelerini Yaradan’ın önünde iptal ederse, kendini dışarıda da buna alıştırır. Buna “yapacağız” denilen “yapmak” denir. Tüm bu iptaller mantığını ve düşüncelerini Yaradan’ın önünde iptal etmesine neden olur.

Bu nedenle, öyle anlaşılıyor ki, bilgisi çok olanın Yaradan’ın önünde kendini iptal etmesi için yapması gereken çok iş vardır fakat aptal olan birisinin mantığı olmadığından, onu iptal etmek zorunda değildir. Öyle anlaşılıyor ki, mantığın erdemliği demek kişinin iptal edecek bir şeyi var demektir ve bu kişinin bilgiye özlem duymasının tek sebebidir. Buna hazır olmayan için bilgi sahibi olmamak en iyisidir.

Buna “Bilgisi eylemlerinden daha fazla denir.” Bu demektir ki, iptal etmek duymak değil yapmak olduğundan, iptal edebileceğinden daha fazla bilgisi var demektir. “Duymak” demek anlama, mantık olmadan sadece zorlamayla yapmak demektir. Buna “Yapacağız ve duyacağız” denir. Dolayısıyla, kişi yapma gücüne sahipse, duymayı da edinebilir çünkü temeli bilgi değil inançtır.

Telif Hakkı © 1996 - 2015 Bnei Baruh. Tüm hakları saklıdır.
Bu sitede sunulan tüm materyal, Bnei Baruh Kabala Eğitim ve Araştırma Enstitüsü tarafından dünyanın ıslahı ve hayatın iyileştirilmesi amacı ile sunulmaktadır.
Bu nedenle, içeriği değiştirilmediği ve kaynağına gönderme yapıldığı takdirde, tüm materyalin kullanımına ve dağıtımına izin verilmiştir.
19 - 0,079