İnsan, dünyada iki kuvvet algılar: 1) Reddetme kuvveti ki böylece kişi bulunduğu safhadan hareket edecektir. 2) Kişinin bulunduğu safhadan hareket etmesini gerektiren, kişiyi çeken çekme kuvveti.
Reddetme kuvvetine “acı çekme” denir. Gerçek şu ki; bulunduğu safhada acı çekmesi, kişinin orayı terk etmesini ve hayattan zevk alabileceği bir yer aramasını sağlar.
Çekme kuvvetine “haz” denir. Eğer kişi gittiği takdirde bu yerde sahip olduğundan daha fazla zevk alacağı bir yer olduğunu görürse, burada hazlar olmasına rağmen başka bir yerde hayattan daha fazla zevk alabileceğini görürse, yerini terk eder ve oraya gider.
Bununla birlikte, bir kuvvet yeterli değildir çünkü içinde bulunduğu durumdan memnun olmayacak olma fakat nerede daha iyi olacağını da görmeyecek olma ihtimali vardır. Bilgelerimiz, kayanın altında bir yılan ve gökyüzünde bir şahinle olan, bir güvercin hakkında bir alegori getirir, o zaman güvercin nereye gidebilecekti? İsrail, Mısır’dan çıkarken deniz onların önündeydi ve Firavun ve Mısırlılar, onların arkasındaydı.
Bazen daha fazla haz alabiliriz ama çaba göstermeliyiz. Bu nedenle kişi yerini terk etmekten korkar ki böylece her iki tarafta da elleri boş bırakılmayacaktır.
Fakat reddetme kuvveti ve çekme kuvveti olduğunda, kişi yerinden hareket edebilir. Yani kişi, olduğu yerde acı çektiğinde ve gidip haz alacağı bir yer olduğuna inandığında, ilerler. Buna “Kötülüğe yüz çevir ve iyilik yap” denir.