Hanuka 1, 18 Aralık 1938’de duydum
Neden hayati tehlikesi olan yerlerde bile maddiyat için bu kadar gayretle çalışan pek çok insan olduğunu görüyoruz da maneviyatta herkes ruhunu çok dikkatli bir şekilde inceliyor? Dahası, kişi yaptığı iş karşılığında kendisine büyük bir ödül verilmediği zaman bile maddesellik için çaba gösterebiliyor. Ama maneviyatta, kişi çalışmasının karşılığında iyi bir ödül alacağını kesin olarak bilmediği sürece çalışmayı kabul edemiyor.
Mesele şu ki, bedenin değersiz olduğu bilinmektedir. Sonuçta, herkes onun geçip gittiğini ve iz bırakmadan ayrıldığını görüyor, bu yüzden, zaten değersiz olduğu için onu terk etmek kolay.
Ancak maneviyatta, bedeni koruyan ve onu ayakta tutan Klipot [kabuklar] vardır. Bu yüzden onu terk etmek zordur. Bu nedenle seküler insanların bedenlerini terk etmelerinin daha kolay olduğunu ve bedenlerinde ağırlık hissetmediklerini görüyoruz.
Ancak maneviyatta durum böyle değildir. Bu, “adanmışlık” olarak adlandırılan Keduşa’nın [kutsallığın] Ahoraim’idir [arka]. Kişi özellikle bu sayede ışığa kavuşur. Ve kişi kendini tamamen adamadan önce, hiçbir dereceye ulaşamaz.