e-posta ile Paylaş

GÖNDER

Kabala İlmi, dünyadaki tüm ilimleri kapsar.
Baal HaSulam “Özgürlük”
“Bu ilim, gizliliğin sonunda çocuklara bile ifşa olacaktır.”
Baal HaSulam “Kabala Öğretisi ve Özü”
Son neslin günleri yaklaştığında, çocuklar bile, kurtuluşu ve sonu bilip, bu ilmin sırlarını bulacaklardır.
Sulam’ın Önsözü ile Zohar Kitabı
“Ben’i arayanlar, Ben’i bulacaklar” ve yazdığı gibi , “Aradım ve bulamadım, buna inanmayın.”
Baal HaSulam “On Sefirot Çalışmasına Giriş”
MENÜ

KABALA KÜTÜPHANESİ

Ana Sayfa > Michael Laitman > Kabala Kütüphanesi > Yeni Hayat > Yeni Hayat 1118 – Sosyal Bir Model Olarak İnsan Vücudu

Yeni Hayat 1118 – Sosyal Bir Model Olarak İnsan Vücudu

Oren Levi: Merhaba. Dr. Michael Laitman ile Yeni Hayat Söyleşi Serisi’nde bizimle olduğunuz için teşekkür ederiz. Merhaba Dr. Laitman.

Dr. Laitman: Herkese merhaba.

Oren Levi: Bugün bağlantılı sistem için bir model olarak insan vücudu hakkında konuşmak istiyoruz. Toplum içerisinde yaşıyoruz. Toplumsal düzen gerçek anlamda uğraştığımız bir şey değildir. Gerçek anlamda birbirine bağlı bir sistem olan vücudumuzdan bir şeyler öğrenip öğrenemeyeceğimizi görmek istiyoruz.

Konuk: Evet, insan vücudu gerçekten ilham verici bir sistemdir. Vücudumuz tüm sistemlerin ve mekanizmaların birbirine bağlı olduğu ve tam bir ortaklık içinde işlev gördüğü mükemmel, fevkalade çalışan sistemin bir modelidir. Vücudumuzdan bir şeyler öğrenmek istiyoruz ve yeni bir tür sosyal model, sosyal düzen inşa etmemizde bize yardımcı olup olamayacağını görmek istiyoruz. Nasıl inşa edildiğini, ne gibi mekanizmalardan meydana geldiğini ve ondan ne gibi çıkarımlar yapılacağını görmek için insan vücuduna bu açıdan bakmak istiyoruz.

Sohbetimizi takip edenler için insan vücudunun sistemlerden, her sistemin organlardan, her organın dokulardan, dokuların hücrelerden, hücrelerin ise üç bileşenden meydana geldiğinden bahsedelim. Hücreyi meydana getiren bileşenler: DNA’yı ve tanımlanmış tüm maddeleri kapsayan nükleus (çekirdek), hücre sıvısı ve giriş çıkışlardan, geri kalan kısımlarla işbirliğinden sorumlu kısımlar. İnsan vücudu olarak adlandırılan bu harika şeye bir göz atalım ve vücudumuzu bu şekilde birbirine bağlı bir sisteme neyin dönüştürdüğünü anlayalım.

Soracağım soruların hiç birisi biyolojik açıdan değil, insanı küçük bir dünya olarak gören Kabala İlmi perspektifindendir. Vücudumuzu bağlantılı bir sistem yapan nedir?

Dr. Laitman: Vücudumuz aslında sizin de söylediğiniz gibi farklı bağlantı seviyelerinde olan ve en nihayetinde hepsinin amacı aynı olan birçok kısımdan meydana geldiği için bağlantılı bir sistemdir. Amaç: bedeni bir sistem hâline getirmek, onu amaca getirmek için kendine ait bir varlık vermek; belli bir süre için insan kısmının fiziksel olarak bir vücutta var olmasına olanak vermek içindir. İnsan vardır ve vücut vardır.

Konuk: İnsan vücudun içinde midir?

Dr. Laitman: Elbette. İnsanın bu bedeni kullanabilmesi için kendisini yüce, daha yüksek bir varlık seviyesine getirmesi için…

Konuk: Peki, bu çok ilginç. Fiziksel ya da biyolojik bedenin içinde var olan insan söz konusu ve bu sanki iki katman gibi. Beden dışı yapının amacı insanı oraya, geri kalan herkesle, tüm gerçeklikle bağlantının gelişimsel bir seviyesine getirmek.

Dr. Laitman: Biyolojik bedenler olarak bizler hayvansal seviyedeyiz. Hayvanlar gibiyiz. Vücudumuz diğer herhangi bir hayvandan farklı değildir, çok benzer de olabilir. Diğer yaşayan vücutların çeşitli kısımlarını bile kullanabiliyoruz. Her ne kadar durum böyle ise de dokularımız ve farklı bölümlerimiz açısından o kadar da basit değiliz. Organlarımızı, farklı bölümlerimizi kolayca değiştirebiliriz. Ancak bu işlem yine de hayvan seviyesinde olur. Bu açıdan insan ve herhangi bir hayvan arasında hiçbir fark yoktur.

Oren Levi: Daha önce vücudumuzun farklı bağlantı seviyelerinde olan birçok bölümden meydana geldiğinden bahsetmiştiniz. Birbirlerine farklı seviyelerde bağlanmışlardır.

Dr. Laitman: Tabii ki. Sistemler: Lenfatik sistem, sinir sistemi, vb.

Oren Levi: Sonuç olarak tüm bu sistemlerden ve tüm bu sistemleri meydana getiren tüm bileşenlerden elde ettiğim bağlantılı bir sistemdir.

Dr. Laitman: Doğru.

Oren Levi: Esas nitelik nedir? Böyle bir sistemin bağlantılı olması veya bağlantılı kalması, hiç dağılmaması için gereken ana koşul nedir?

Dr. Laitman: Dengedir.

Oren Levi: Nasıl yani?

Dr. Laitman: Bu sistemlerin birbiriyle bağlantı kurabileceği, vücudu yüce görevine getirmek için her bir sistemin diğer sistemlerle doğru bir bağlantı içinde çalıştığı özel bir formül vardır.

Konuk: Bu özel formül nedir?

Dr. Laitman: O bedenin içindedir. Bu sistemler, her bir sistem söylediğim gibi kan, lenfatik sistem, vb. Her sistem kendi içinde çalıştığı gibi aynı zamanda diğer sistemlerle de bağlantı hâlindedirler. Birçok alt sistem de mevcuttur. Beyin her şeyi yönetir ve denetler. Beynin kendisi de kendinden daha üstün bir şeyden emirler almaktadır. Yalnızca bu emirleri aldığını biliyoruz. Peki, bu emirleri nasıl ve nereden alıyor? Bunu bilmiyoruz. Bu konuda birçok araştırma mevcuttur. -Şu an Kabala İlmi açısından değil, bilimsel açıdan konuşuyorum- Vücudumuzun bir mucize olduğu bir koşuldayız. O gerçekten en büyük doğa harikasıdır ve biz bunun farkında değiliz. Bu bakımdan bedenimiz açısından çok ilkeliz. Kim olduğumuzu anlayamayız ve bunu sindiremeyiz. Nasıl var olduk, hangi amaçla? İnsana baktığımda önümde herhangi bir beklentinin ötesinde gelişiyor olan, insanın kendisinin kim olduğunu bilmediği, harikulade bir makine görüyorum. Yani düşüncemiz üzerinden giderek vücudumuzu gerçekte olduğundan çok daha az anlıyor ve tanıyoruz.

Konuk: Yani vücut çok daha…

Dr. Laitman: Tüm harika bileşenleriyle daha akıllı, daha yüce bir şekilde işlevini yerine getiriyor. Biz gerçekten harika bir bedeni olan; ama bunun farkında bile olmayan, örneğin maymun ya da başka bir hayvan -önemli değil- gibiyiz. Sadece o bedenin içindeler, o kadar. Bizim için daha bile fazla, çünkü içimizde zihinsel, psikolojik seviyeler barındırıyoruz. Kim olduğumuzu hiç bilmiyoruz ve bu hâlâ böyle devam ediyor.

Oren Levi: Farklı kısımlar, sistemler ve organlar arasında farklı bağlantı seviyeleri, farklı bağlantı türleri var. Karakterize etmek istersem farklı bileşenler arasında ne bulurum?

Dr. Laitman: Denge…

Oren Levi: Peki, denge dediniz. Bunu doğru şekilde nitelendirip nitelendirmediğimi görmek için birkaç ayrıntı daha sormak istiyorum. Bu sistemi meydana getiren farklı bileşenler arasında bir rekabet var mıdır? İşbirliği, başka tür bağlantılar var mı? Orada ne vardır?

Dr. Laitman: Hayır. Bu, vücudun dengelenmesi için tüm parçalarının arasında tamamen ihsan etmek amacıyla çalışan bir makinedir.

Oren Levi: Tekrar alabilir miyim lütfen?

Dr. Laitman: Tüm sistemler, tüm parçalar, tüm bağlantılar… Nasıl isimlendirdiğiniz önemli değildir. Hepsi bir formüle tabidir, bu da vücudun ideal şekilde var olmasına olanak sağlar.

Oren Levi: Sistemdeki farklı bileşenler arasında bir rekabet var mıdır?

Dr. Laitman: Asla! Aksine, destek vardır. Eğer sistemin bir parçası (İskelet olabilir, herhangi bir şey olabilir) bir tür zayıflık hissederse tüm vücut hemen bundan haberdar olur ve ona destek olur.

Konuk: Destek var, özel bir nitelik var…

Dr. Laitman: Kendisini her an, mümkün olan en iyi şekilde tutan bir nitelik.

Konuk: O hâlde destek ve işbirliğinin bu tür ilkeler olduğunu söyleyebilirsiniz.

Dr. Laitman: Vücudu devam ettiren genel bir formüldür.

Konuk: Tamam, desteğin yanı sıra organlar arasındaki farklı ilişki türlerini karakterize etmeye çalışıyorum.

Dr. Laitman: Vücuttaki hayvan seviyesiyle ilgili her şeyde asıl mesele hayvan seviyesinde kendini mümkün olan en iyi şekilde devam ettirmektir.

Konuk: Peki, eğer insan seviyesinden söz edersek?

Dr. Laitman: İnsan seviyesi… Bu zaten bizim tercihimize bağlıdır.

Konuk: Konumuz insan bedeni; ama biz hâlâ hayvan seviyesinden, hayvansal bedenden konuşuyoruz.

Dr. Laitman: Arada bir fark yoktur.

Oren Levi: Tamam, vücudun farklı seviyelerden ve sistemlerden oluştuğunu söylediğimiz gibi… Her bir sistemde organlar, her organda dokular ve her dokuda da hücreler var. Vücuttaki büyük bir sistem ya da bir dokudaki göreceli olarak daha düşük olan hücre seviyesini göz önüne alırsam bir hücre ve bir doku ya da organ arasındaki bağlantıyı karakterize eden nedir? Hiyerarşi bağlantı türünü değiştirir mi, yoksa tüm seviyelerde aynı prensip mi geçerlidir? Bazı özel organlarla onlardan daha yüksek olan bir şey arasındaki ilişki açısından soruyorum.

Dr. Laitman: Bahsettiğiniz kısmın daha yüksek, daha büyük olması vücut için daha önemlidir ve bu daha fazla belirleyicidir. Beyninizdeki bir kusur düşünme yeteneğinizdeki kusurla aynı değildir.

Oren Levi: Evet; ama bağlantının kendisi açısından bir hücrenin dokuya veya organa bağlanma şekli nasılsa, aynı şekilde vücudun geri kalanıyla bağlantı kurar. İlişki, tutum hakkında konuşuyorum.

Dr. Laitman: Aynısıdır. Neticede söylediğimiz gibi sadece vücudun işleyişindeki önem derecesine bağlıdır.

Oren Levi: Daha büyük bir şeyin içindeki daha küçük bir parça, dokudaki hücre ya da beyin ile vücudun geri kalanı gibi, aralarındaki ilişki gibi hiyerarşik açıdan farklı seviyelerde olsalar da aynı yasaya göre mi çalışırlar?

Dr. Laitman: Evet.

Oren Levi: Tamam. Genel bir değerlendirme yaparsam zaman zaman birbirleriyle ters düşmüş gibi görülebilen tüm farklı fonksiyonlara sahip olan tüm bu parçaların, seviyelerin, vücut denilen bu sistemin senkronize olmasını sağlayan nedir?

Dr. Laitman: Yaşamsal güçtür.

Oren Levi: Nedir bu güç?

Dr. Laitman: Vücutta bulunmaz. Vücudun dışındadır. Genel olarak gördüğümüz vücut gerçek bir vücut değildir. Bize öyle görünür. Gerçek olarak hissettiğimiz şey gerçek değildir. Fakat duyularımız nedeniyle sanki hücrelerimizi tanıyormuşuz gibi gerçek olduğunu hissederiz. Hayatta olduğumu, sıcak olduğumu, çeşitli hazlarım olduğunu, giriş ve çıkışlarım olduğunu hissediyorum. Bunların hepsi kendimi algılama şeklimdir, ancak gerçekte kendimi, bedenimi asıl bedenmiş gibi görmüyorum. Bunu duyularım vasıtasıyla bu şekilde algılıyorum. Kendimi doğru şekilde görecek olsam bir tür enerji bulutu olarak görürdüm.

Konuk: İnsanlığa gerçekten yukarıdan bakarsak…

Dr. Laitman: Evet.

Konuk: Bu ve bazı genel sistemler arasında bir çeşit bağlantı olup olmadığını görmeye çalıştık diyelim, ne görürdük? Çünkü… Anlatmaya çalıştığım şey, insan vücudundaki ilişkiler, farklı hücreler ve sistemlerin karşılaştırılması ve insanlığın tamamının vücutlarına bir tür hücreymiş gibi bakılması.

Dr. Laitman: Ayrıca farklı bölümlere ayrılmış tek bir beden olduğunu görüyoruz. Doğada var olan bu bölümler arasında… Onun içinde farklılaşmaya başlayacaksınız, insan vücudundaki farklı tür bağlantılar gibi… Yani evrenin tamamı insan gibidir.

Konuk: Onun farklı hücreler içermesi gibi…

Dr. Laitman: Hücreler, sistemler, alt sistemler, vb.

Oren Levi: Tamam. Daha önce vücudumuzun yaratılıştaki en harika şey olduğunu söylemiştiniz. Bu yüzden bir insana ait hayvan seviyesindeki vücuduma ve onun içindeki farklı parçalar arasındaki tüm ilişkilere bakarsam bir insan olarak ilişkilerimizle ilgili ondan öğrenebileceğim temel şey nedir?

Dr. Laitman: Aldığı değişen verilere rağmen bu bedenin kendisini muhafaza etmek istemesidir. Varlığı için kendisini mümkün olan en iyi şekilde idame ettirmek, İbranice’de adam anlamına gelen “Âdem” olarak adlandırılan, daha üst seviyeden gelen emirleri yerine getirmeye hazır olmak ister. O bedenden üstündür, onun üstündedir. Çünkü beden hayvansal seviyeye aittir ve insan seviyesi onu zorunlu kılar.

Konuk: Vücuttaki her hücre tüm vücuda ait olan kalıtsal materyali içerir.

Dr. Laitman: Ve?

Konuk: Neden bu şekilde işlemektedir? Bunun anlamı nedir? Ne için?

Dr. Laitman: Birey ve kolektif, kolektif ve birey, kişisel… Tüm yaratılışta her şey böyledir. Adem tüm evrende var olan her şeyi bünyesinde barındırır. Bu, bilgelerin uzun zaman önce keşfettiği ve onun için “Tek bir insan yaratılışın tamamı gibidir, kolektif ve birey eşittir.” dediği şeydir. Bu nereden gelmiştir? Kabala İlmi ile HaVaYaH’dan ya da on orijinal Sefirot’tan gelir. Milyarlarca başka Sefirot olabilir; ama neticede bu on Sefirot’tur, daha fazlası yoktur.

Oren Levi: Vücudumuz birçok bileşenden oluşur. Bu bileşenlerin her biri başka hiçbir şeyde olmayan bir şekilde benzersizler midir?

Dr. Laitman: Nasıl bir benzersizlik?

Oren Levi: Bir şeyin eşsiz olması, onun gibi olan başka bir şeyin olmaması… Bu benzersiz bir hücre ise hiçbir hücre onun gibi değildir.

Dr. Laitman: Elbette. Bu nereden gelir? Çünkü belirli bir Sefirot topluluğu vardır.

Oren Levi: Sefirot nedir?

Dr. Laitman: Sadece bir şeye özgü olan, başka hiçbir şeyde olmayan bileşenlerdir.

Oren Levi: Bağlantılı bir sistemin sürekliliği için içindeki her bir parçanın eşsiz olması önemli midir?

Dr. Laitman: Evet, bir yandan eşsiz, öte yandan tüm bu eşsiz şeyler bir diğerine benzerler. Birbirleri ile bağlanırlar ve bir insan olan ana vücuda bağlanırlar. Neticede tüm bu doğa sistemi tek bir insandır. Manevî, fiziksel, fark etmez. O tek bir insandır.

Konuk: Neden insan vücudu birçok ufak hücreden meydana gelir?

Dr. Laitman: İnsan vücudunda sahip olduğumuz her şey ruhtan kaynaklanır. Ruh kendisini ıslah etmek için birçok kırılmadan ve bağlantıdan geçmelidir.

Konuk: Söyleşinin başında canlı bir vücut olduğunu ve bir kişide insan seviyesinin var olduğunu söylemiştiniz. Şimdi ruhun… İnsan seviyesinden olduğunu söylüyorsunuz. Peki, aslında fiziksel bedenimize bakarsak bu bedenin tüm bu hücrelere ve sistemlere ayrılmış olduğunu görürüz. Bu nedenle mi ruhtan bahsetmek gerekiyor?

Dr. Laitman: Bu bir izdüşümdür. Tamam, kendi içinde ihtiyaç duyduğu bir şey yok.

Oren Levi: Peki. Vücuttaki tek bir hücre ile genel vücut arasındaki ilişkiye bakıldığında, genel olarak bir hücre ve vücut arasındaki doğru ve doğru olmayan ilişkiyi nasıl tanımlayabiliriz?

Dr. Laitman: Hücre on orijinal Sefirot’tur.

Oren Levi: Bu on Sefirot nedir?

Dr. Laitman: Bir hücre gibidir, bir hücre…

Konuk: Başka nasıl açıklayabiliriz? Bu on bileşen hücrenin çekirdeğinde midir, yoksa bunlar temel midir?

Dr. Laitman: Evet.

Oren Levi: Tekrar soruyorum: Bir hücre ile genel vücut arasındaki doğru veya doğru olmayan ilişki nedir?

Dr. Laitman: Hücre vücudun temelidir ve vücut tüm hücrelerini, onların beden içindeki bağlantı kurma biçimlerini tanır ve hisseder. Maneviyattan bir şeyler öğrenmek istiyorsak tıpkı hücrenin yapısı gibi aralarında ideal bir şekilde bağlanmış olan on parça içeren hücreye bakmalıyız. Vücut bir hücre gibi on kısımdan oluşur.

Oren Levi: Vücutta sinir sistemi, bağışıklık sistemi, sindirim sistemi, solunum sistemi gibi farklı sistemler vardır. Neden? Vücut denilen bu sistemi devam ettirmek için… Bunu daha basit bir şekilde oluşturmak neden imkânsız? Neden düzgün çalışan bir şey ortaya çıkarmak için bu kadar çok sistem, bu kadar çok şey var?

Dr. Laitman: Bu dünyada keşfettiğimiz şey ruh, manevî kısım, manevî nesne, manevî beden olan içsel gelişimin bir sonucudur. Bu ruh geliştiğinde maddelerin seviyelerini girdiği bir koşula ulaşır. Sonra örneğin hayvansal seviyede, sonra bitkisel ve sonra da cansız seviyede kendini madde ve beden olarak oluşturmaya başlar. Hayvansal, bitkisel ve cansız seviyeler ruhun manevî seviyesinin bir sonucudur ve bu nedenle fiziksel bedenimiz ruhun yapısına benzer şekilde inşa edilir. Eğer fiziksel bedende neler olduğunu doğru bir şekilde öğrenmek istiyorsak ruh hakkında bilgi edinmek zorundayız.

Oren Levi: Bağlantılı bir sistemi sürdürebilmek için çok önemli görünen bahsettiğiniz ilkelerden biri destek. Vücudu oluşturan parçalar arasında rekabet değil, sadece destek olduğunu söylemiştiniz. Bu desteği nasıl karakterize edersiniz? Bağlantılı bir sistemi sürdürmek için neden gerekli bir şey olarak görünmekte?

Dr. Laitman: Doğada insanın dışında tüm diğer sistemler -cansız, bitki ve hayvan- her seviye kendi içinde uyumlu çalışmaktadır. Ayrıca tüm bu seviyeler aralarında karşılıklı rıza ile uyum içinde işlerler. Bunun yanı sıra İbranice’de “Âdem” olarak geçen, kelime anlamı “insan” olan bir sistem vardır ve bu sistem bozulmuştur. Bu bozuk sonuçları doğanın diğer seviyelerine – cansız, bitkisel, hayvansal- yansıtmaktadır. Bu nedenle hayvanların birbirlerini, bitkileri yediklerini, bitkilerin de birbirlerini yediklerini görüyoruz. Cansız seviyede ise kasırgalar ve volkanlar olduğunu görüyoruz. Her şeyin dengesi bozulmuş durumda, çünkü dengesizliğe yol açan en üst seviyede olan ve her şeyle bütünleşmiş bir durumda olan insandır.

Konuk: Bu çok ilginç! Bu insanın… bedendeki sinir sistemi gibi olduğu… üst, üstün sistem olduğu anlamına mı geliyor? Çünkü insan vücudunda bile bir şey yanlış giderse tüm sistemi bozan yapılar var. Bu üst sistem vücuttaki neye benzer? Sinir sistemi olarak düşündüm, çünkü sinir sistemi…

Dr. Laitman: İlk ve en önemlisi bu, tüm sisteme bozuk emirler veren beyindir.

Konuk: Tamam, insanlık tüm doğada bir tür beyin olduğu için, beyin bir kez yanlış emirler verdiğinde tüm vücut bütün seviyelerde ıstırap çeker.

Dr. Laitman: Evet.

Oren Levi: Vücut gibi bağlantılı bir sistem hakkında konuştuklarımızla ilgili olarak bozuk emirler nelerdir?

Dr. Laitman: Bozuk demek vücudun genelinin doğru ve dengeli işleyişi için faydalı olmamaları demektir.

Oren Levi: Daha önce doğru işleyiş için gerekli şartın bir hücrenin bedeni dinlediğini, bedenin tüm kısımlarının kendi hücrelerini hissedip tanıdığını, bunların nasıl oluştuğunu, vb. söylemiştiniz. Bireyin kolektifi dinlediği ve kolektifin bireyleri hissettiği bu senkronizasyonu sağlayan nedir?

Dr. Laitman: Ruah, yani ruh…

Oren Levi: Nedir bu?

Dr. Laitman: Vücuttaki etten dokunun üzerinde, ötesinde olan genel kuvvettir.

Oren Levi: Bunu biraz daha açıklayabilir misiniz?

Dr. Laitman: Sinir sisteminin üstünde, düşünce sisteminin üstünde, vücudun işleyişinin asıl gerçekleştiği, Âdem denilen başka, daha yüksek bir seviye vardır.

Oren Levi: Ruah -ruh- dediğiniz bu genel kuvvet, bu canlı işleyen sistemin bir araya gelmesini sağlayan bir büyü mü?

Dr. Laitman: Evet.

Oren Levi: Son sorumu soracağım. İnsanlar olarak insanoğluna yukarıdan baktığımızda bir şekilde bizi birbirimize bağlayacak olan bu tür bir Ruah’ın; ruhun aramızda böyle bir kuvvet olarak yaşayacağını da görebilir miyiz?

Dr. Laitman: Tek bir vücut gibi mi?

Oren Levi: Evet.

Dr. Laitman: Varlığımızın amacı budur.

Oren Levi: Varlığımızın amacı mı?

Dr. Laitman: Evet. Parçalanan bir vücut gibi bozuk bir biçimde varlığımızı sürdürüyoruz. Bizim durumumuz budur. Ölü bir beden gibi parçalanıyoruz ve söylendiği gibi kendimizi yeniden topraktan yaratmalı ve yükseleceğimiz bir koşula ulaşmalıyız. Neye? Bir sözde olduğu gibi: Kuru kemikler bir kıvılcımla yerinden kalkıp vücut içinde bağlanır.

Oren Levi: Şeyi kastetmiyorsunuz…

Dr. Laitman: Söylediğim, nasıl içsel olarak yükselmek zorunda olduğumuzdur; ama bunun açıklanma şeklini görüyorsunuz.

Oren Levi: İnsanlar arasındaki bağlantının yeni niteliğinden mi bahsediyorsunuz?

Dr. Laitman: Evet.

Oren Levi: Bunu yeni yapan nedir?

Dr. Laitman: Hayat! Hayat bugünkü hâlimizin, yani ölü oluşumuzun tam zıttıdır.

Oren Levi: Hayattayım. Ben bir insanım. Siz de yaşıyorsunuz. Benimle konuşuyorsunuz.

Dr. Laitman: Affedersiniz; ama siz bir insan gibi değil, bir hayvan gibi yaşıyorsunuz.

Oren Levi: Bir insan gibi yaşamak ne anlama geliyor?

Dr. Laitman: Bu kısım bir söyleşimize kaldı.

Oren Levi: Dr. Laitman çok teşekkürler. Bizimle birlikte olduğunuz için teşekkür ederiz. Bir dahaki söyleşide görüşmek üzere, en iyi dileklerimle!

Telif Hakkı © 1996 - 2015 Bnei Baruh. Tüm hakları saklıdır.
Bu sitede sunulan tüm materyal, Bnei Baruh Kabala Eğitim ve Araştırma Enstitüsü tarafından dünyanın ıslahı ve hayatın iyileştirilmesi amacı ile sunulmaktadır.
Bu nedenle, içeriği değiştirilmediği ve kaynağına gönderme yapıldığı takdirde, tüm materyalin kullanımına ve dağıtımına izin verilmiştir.
19 - 0,093