e-posta ile Paylaş

GÖNDER

Kabala İlmi, dünyadaki tüm ilimleri kapsar.
Baal HaSulam “Özgürlük”
“Bu ilim, gizliliğin sonunda çocuklara bile ifşa olacaktır.”
Baal HaSulam “Kabala Öğretisi ve Özü”
Son neslin günleri yaklaştığında, çocuklar bile, kurtuluşu ve sonu bilip, bu ilmin sırlarını bulacaklardır.
Sulam’ın Önsözü ile Zohar Kitabı
“Ben’i arayanlar, Ben’i bulacaklar” ve yazdığı gibi , “Aradım ve bulamadım, buna inanmayın.”
Baal HaSulam “On Sefirot Çalışmasına Giriş”
MENÜ

KABALA KÜTÜPHANESİ

Mektup 53

19 Aralık 1960, Bnei Brak

Dostuma,

Sen ve ailen ile ilgili haber almaya özlem duyuyorum. Benim verecek bir haberim yok, iyi haberler almada Yaradan’a güvenmeliyiz. Mektubuma Tora sözleriyle başlayacağım.

Atalarımız der ki, “Hanuka nedir?” Hanuka, Hanu (durmak/mola) ve Koh (burası/buraya kadar) kelimelerinden oluşur, onlar Kişlev’in 25. günü savaşta mola verdiler, mola özellikle çalışmanın ortasında verilir. Mola çalışmaya tekrar devam edebilmek ve güç kazanabilmek içindir.

İlk savaşı tamamladıklarında, tüm savaşı bitirdiklerini söyleyene kadar daha neye ihtiyaçları olduğunu anlamak zorundayız.

İkinci Tapınak sırasında Yunanlıların İsrail’e hükmettiğini, Tora ve Mitzvot’a (Manevi Çalışma ve Islahlarına) bağlanmalarına izin vermediklerini görürüz. Öyle anlaşılıyor ki, mucize savaştan sonra Tora ve Mitzvot’a (Manevi Çalışma ve Islahlarına) bağlanabilmeleriydi ve bu maneviyatta olma mucizesi olarak kabul edilir.

Fakat Purim’de mucize bedendedir, yani maddesellikte. Bu sebeple Hanuka’da mucizeleri neşe ve bayramla değil, dua ve şükranla kutlarız. Fakat Purim’le ilgili şöyle yazılıdır “sevinç ve mutluluk,” yani mucize, maddesellik denilen bedenlerde olduğundan, bedenle ilgili şeyleri kutlarız.

Tüm bunları Yaradan çalışması açısından anlamalıyız. Atalarımız şöyle der, “Tüm kalbinle—her iki eğiliminle, kötü eğilim ve iyi eğilim.” Kötü eğilimle Yaradan’a nasıl hizmet edeceğimizi anlamalıyız. Daha önce söylediğimiz gibi kötü eğilim kendisi için alma arzusudur. Bu demektir ki, insanın kendine haz vermek istemesi, günah işlemesine sebep olur. Yasaları ihlal etmek istemesi sadece kendisi için almak istemesidir, bu nedenle de çalar, yalan söyler ve manevi krallığın yükünü üzerine almak istemez, çünkü “bir köle rahat bırakıldığında mutludur.”

Oysa iyi eğilim başkalarını mutlu etmektir: ya insanları ya da Yaradan’ı memnun etmek istemek. Bu, insan ve insan, Yaradan ve insan arasındaki işleyişin anlamıdır.

Yaradan dünyayı Yarattıklarına iyilik yapmak için yarattı. Bu sebeple haz alma arzusu—hazzı sadece kendine almak—yaratılanlara işlenmiştir. Dolayısıyla kişinin başkalarını memnun etmek için çalışması onun için zordur, çünkü bu doğasına karşıdır.

Tora’nın (Manevi Çalışmanın) yükümlülüğü bizlerin utanç ekmeğinden kaçınmak amacıyla ıslah olmak için çalışmamızdır. Böylelikle utanç ekmeğinden kendimizi alıkoyabiliriz, zira her kim dostundan bir hediye alırsa almaktan utanır, ancak Yaradan vermek istediği hazların bütünlük içinde olmasını ister. Bu sebeple O, bize herkes çalışmasına göre alsın diye çalışma ve çaba vermiştir. Kişi sadece onu Yaratan’ına memnuniyet verme niyetiyle hazzı alabileceği dereceyi elde ettiğinde bu hazda bütünlük olur.

Bu sebeple iki çalışmamız var:

1) Kişinin kendisi için almak istemediği, tüm eylemlerinin ihsana yönelik olduğu ve bu nedenle dua ettiği ve Mitzvot’a (Islahlara) bağlandığı iyi eğilim çalışması. Buna “ruh”, “maneviyat” denir. Bu, Hanuka’da verilen derecedir, yani Yunanlılar onların Tora ve Mitzvot’a bağlanmalarına izin vermedi ve onlar çalışmada mola aldılar.

2) Ancak, savaş henüz bitmemiştir. Şimdi Yaradan’ın almalarını istediği tüm hazları Yaradan’a memnuniyet verme niyetiyle alabildikleri bir dereceyi elde etmek için çalışmaları gerekir. Tüm hazları almaları Yaradan’a kötü eğilimle hizmet etmek olarak kabul edilir, yani kişi, bedenle haz alarak Mitzva (ıslah/emir) yerine getirmektedir.

Dolayısıyla, başardıklarında ve Yaradan’ın vermek istediği her şeyi alabildiklerinde, “bedenlerin kurtuluşu” denilen mucize gerçekleşir.

Bu sebeple Purim’le ilgili olarak, bedene ait mucizeleri işaret etmek için “sevinç ve mutluluk” denilmiştir. Böylece çalışmanın sonu olarak kabul edilen Purim’de almış olurlar. Fakat Hanuka savaşta sadece bir moladır ve devam edilmesi gerekir. Bu sebeple Hanuka’ya Hanu-Koh (burada dur) denir.

Dileyelim Yaradan gözlerimizi açsın ve bizi tam kurtuluşla ödüllendirsin.

Baruh Şalom HaLevi Aşlag

Telif Hakkı © 1996 - 2015 Bnei Baruh. Tüm hakları saklıdır.
Bu sitede sunulan tüm materyal, Bnei Baruh Kabala Eğitim ve Araştırma Enstitüsü tarafından dünyanın ıslahı ve hayatın iyileştirilmesi amacı ile sunulmaktadır.
Bu nedenle, içeriği değiştirilmediği ve kaynağına gönderme yapıldığı takdirde, tüm materyalin kullanımına ve dağıtımına izin verilmiştir.
19 - 0,078