Roş HaŞana Eylül 1982
Yaradan darbeden önce bir şifa gönderir. Sormalıyız, Eğer darbe yoksa nasıl şifadan bahsedebiliriz?
Tora’nın, kişinin gücünü Mateshet ettiği (tüketmek) için Tushia olarak adlandırıldığını bilgelerimiz sayesinde bulduğumuzu anlamalıyız (Sanhedrin 26b). Bilgelerimiz, “Birinin başı ağrıyorsa, Tora ile uğraşsın” (Iruvin 54a) demiştir. Baal HaSulam bunu, insanın gücünün olması gerektiği gibi olmadığını görmek için önce Tora’ya ihtiyacımız olduğu şeklinde yorumladı, “kişinin başı ağrıyor” demek, yabancı düşünceleri olduğu anlamına gelir. “Karnı ağrıyor” demek, onun tek isteğinin kendi midesine almak olduğu anlamına gelir.
Tıpta, ilaç alan ama hasta olmayan kişiye ilaç zarar verir. Bu nedenle, kişinin önce Tora’yı öğrenmesi gerekir, çünkü Tora aracılığıyla hasta olduğunu görecek ve sonra Tora’yı alacak ve hastalıklarından iyileşecektir.
Bundan şu sonuç çıkar ki bizler Tora’yı iki şekilde kavrarız: 1) kişi hastadır, bunun için Tora’ya Tushia denir, çünkü bu insanın gücünü Mateshet [tüketmek] eder ve onun tüm gücü ve canlılığı sadece bir hayvanın niteliğinden gelir. Bunu ıslah etmek için, bu anlamda 2) numarada Tora, onu bütün hastalıklardan iyileştiren olarak vardır.
Bununla Yaradan’ın şifayı darbeden önce gönderdiğini yani “tedavi” olarak adlandırılan Tora’nın darbeden önce geldiğini yorumlamalıyız, çünkü Tora ona kötülüğün farkındalığını getirir.
Daha sonra darbeden acı çektiği zaman, yani içindeki kötülüğün ölçüsü, “darbenin kendisinden bir bandaj onarır” yani Tora’dan, bu da onun niteliklerinden dolayı acı çektiğini görmesini sağlar. Daha sonra, Tora onu iyileştirir.
Bu nedenle, eğer kötülüğün farkındalığına sahip değilse, nasıl iyilikle ödüllendirilebilir? Bu yüzden Tora’da her iki anlayışa da ihtiyacımız vardır.