e-posta ile Paylaş

GÖNDER

Kabala İlmi, dünyadaki tüm ilimleri kapsar.
Baal HaSulam “Özgürlük”
“Bu ilim, gizliliğin sonunda çocuklara bile ifşa olacaktır.”
Baal HaSulam “Kabala Öğretisi ve Özü”
Son neslin günleri yaklaştığında, çocuklar bile, kurtuluşu ve sonu bilip, bu ilmin sırlarını bulacaklardır.
Sulam’ın Önsözü ile Zohar Kitabı
“Ben’i arayanlar, Ben’i bulacaklar” ve yazdığı gibi , “Aradım ve bulamadım, buna inanmayın.”
Baal HaSulam “On Sefirot Çalışmasına Giriş”
MENÜ

KABALA KÜTÜPHANESİ

Ana Sayfa > Baruh Halevi Aşlag (Rabaş) > Kabala Kütüphanesi > Notlar > Tora’yı Duymaktan Kulağını Çevirmek

Tora’yı Duymaktan Kulağını Çevirmek

Not 287

6 Ekim 1962, Bnei Brak

“Kabalist Hanina Bar Papa, ‘Kulağını Tora’yı duymaktan çeviren kişinin duası iğrenç olur, ‘Kulağını Tora’yı duymaktan çeviren kişinin duası da tiksindiricidir.'(Midrash Rabbah, Haazinu)” denildiği gibi.

Sormalıyız, 1) “Kulağını çevirmenin” anlamı nedir? Neden basitçe Tora’yı dinlemediğini söylemedi çünkü “çevirmek” kelimesi tek ihtiyacımız olanın dinlemek olduğunu ve Tora’yı öğrenmemiz gerekmediğini ima eder, zira yalnız dinleyerek görevimizi yaparız.

2) Duası neden iğrenç hale gelsin? Tüm dünya Tora öğrenebilir mi ve Tora öğrenenler arasında olmayan birinin duası iğrenç mi olacak?

3) İhtiyaç ve lüks meselesi olduğu bilinir. Dua bir ihtiyaç olarak kabul edilir ve Tora lüks olarak kabul edilir. Bu nedenle, Tora’ya “armağan” denir, çünkü bir armağan sadece lükslerle ilgilidir. Buna göre kişi kulağını lüksü duymaktan alıkoysa, gerekliliğin de neden iğrenç hale geldiğini anlamalıyız.

Yaradılışın amacının yarattıklarına iyilik yapmak olduğu bilindiğini yorumlamalıyız. Yaradan’ın armağanını bolca alabilmek ve armağanın herhangi bir tatsızlık duygusu olmadan tamamlanabilmesi için, bize seçim işini vermiştir ve amacımız Yaradan uğruna olacaktır. Aksi takdirde, kişi Tzimtzum [kısıtlama] yönetimi altına yerleştirilir yani Yaradan’ın çalışmasından haz aldığını hissetmez.

Bütün bunlar, böylelikle insan, Kral’ın tüm armağanlarını alabileceği bir safhaya gelsin diye böyledir ve kişinin içinde “utanç ekmeği” niteliği değil, yalnızca amacın bütünlüğü olacaktır.

Sonuç olarak, tüm çalışma ve dua meselesi, Yaradan’ın insan için sahip olduğu lüksü alabilmesidir. Buna lüks olarak kabul edilen bir armağan olan Tora denir. Dolayısıyla kulağını çeviren kişi için bu, kendini Tora’yı duymaya hazırlamadığı anlamına gelir çünkü Tora, kişinin Kral’dan alması gereken bir armağandır.

“Yapacağız ve duyacağız” sözlerinin anlamı budur. Tek başına “yapacağız” yeterli değildir, çünkü “duyacağız” da gerekir. Yani “yapacağız” vasıtasıyla “duyacağız” niteliği ile ödüllendirilecektir, çünkü yaradılışın amacı “duyacağız” niteliğindeydi. Dolayısıyla, Tora’yı duymaktan kulağını çeviren kişi için onun amacına ihtiyaç yoktur; bu yüzden iğrençtir, çünkü gereksiz olan her şey iğrenç hale gelir.

Telif Hakkı © 1996 - 2015 Bnei Baruh. Tüm hakları saklıdır.
Bu sitede sunulan tüm materyal, Bnei Baruh Kabala Eğitim ve Araştırma Enstitüsü tarafından dünyanın ıslahı ve hayatın iyileştirilmesi amacı ile sunulmaktadır.
Bu nedenle, içeriği değiştirilmediği ve kaynağına gönderme yapıldığı takdirde, tüm materyalin kullanımına ve dağıtımına izin verilmiştir.
19 - 0,083