e-posta ile Paylaş

GÖNDER

Kabala İlmi, dünyadaki tüm ilimleri kapsar.
Baal HaSulam “Özgürlük”
“Bu ilim, gizliliğin sonunda çocuklara bile ifşa olacaktır.”
Baal HaSulam “Kabala Öğretisi ve Özü”
Son neslin günleri yaklaştığında, çocuklar bile, kurtuluşu ve sonu bilip, bu ilmin sırlarını bulacaklardır.
Sulam’ın Önsözü ile Zohar Kitabı
“Ben’i arayanlar, Ben’i bulacaklar” ve yazdığı gibi , “Aradım ve bulamadım, buna inanmayın.”
Baal HaSulam “On Sefirot Çalışmasına Giriş”
MENÜ

KABALA KÜTÜPHANESİ

Mektup 11

MEKTUP – 11

8 Eylül, 1955

Dostlara, Yaradan sizinle olsun.

Rosh HaŞana’da (Yeni Yıl) söylediğimiz duanın anlamı şu olmalı, “Sen’i unutmayan ve Sen’in için çabalayan insana ne mutlu.” Dolayısıyla, kişi sürekli olarak Yaradan’ı hatırlıyorsa, başka ne için çaba sarf eder ki?

On sekizinci duadan önce “Ne mutlu Sen’in emirlerini duyana, Sen’in sözlerini ve öğretini kalbinde tutana,” deriz. Şunu anlamalıyız, 1) Şöyle demeliydi, “Sen’in emirlerini kim yerine getirir.” 2) “Tora” nedir, “sözler” nedir, 3) Tora öğretisi ve kalp arasındaki bağ nedir?

Atalarımız “Krallık, Hatıralar, Boynuzlar” ile ilgili şöyle der: “Krallık; böylece sen Ben’i kendine kral yapacaksın. Hatıralar; böylece hatıraların Ben’im önüme gelecek. Fakat neden Şofar (boynuz)?” Hatıraların manasını anlamak zorundayız, çünkü tahta çıkmadan önce unutmak yoktur, öyleyse neden şöyle denir, “Senin hatıraların Ben’im önüme gelecek?” Boynuzu üflediğimizde Yaradan bizi hatırlar; bu nasıl söylenir? Maddesellikte ses uyuyan kişiyi uyandırır, fakat Yaradan ile ilgili nasıl böyle bir şey söylenebilir?

Tek eksikliğimiz O’nun yüceliğini hissedememek olduğundan, tüm bu ayetler ve atalarımızın söylemleri bize O’na nasıl tutunacağımızı tavsiye eder. “Bu çalışma da nedir?” diyerek, eleştirmeye başladığımızda her şeyi acilen Ohr Pnimi (içsel Işık) olarak almak isteriz. Bildiğiniz gibi İçsel Işık özellikle Masah ve Ohr Hozer (Yansıyan Işık), yani temiz Kelim olduğunda parlar. Oysa Yaşam Ağacı’nda yazdığı gibi, Ohr Makif uzaktan parladığından, Behina Dalet, Ohr Makif’ten (Saran Işık) alır.

Bu demektir ki, kişi Yaradan’dan uzak ve form eşitliğinde olmasa bile, Saran Işıktan alır. Ari, Saran Işığın İçsel Işıktan yüce olduğunu söyler. Peki, kişi uzakta olduğu zaman nasıl alacak? Yalnızca Saran Işığın büyüklüğünü ve önemini, yani Yaradan’ın yüceliğini ve Tora’nın ışığının önemini arttırdığı zaman. Sonrasında uzaktan aydınlanmayı alır.

İnanmalıyız ki, Yaratılışın tüm güzelliği Tora’nın içselliğindedir. Fakat inanç büyük çaba gerektirir. Bu “Sen’i unutmayan insana ne mutlu,” sözünün anlamıdır. Kişi bununla nasıl ödüllendirilir? “Sen’in için çabalayarak” ile.

“Sen” kelimesinin iki anlamı vardır: 1) Yaradan, 2) Tora’nın yirmi-iki harfiyle kılıflanan Yaradan.

Ayrıca, “Sen’in emirlerini duyana ne mutlu,” denir, yani duymakla ödüllendirilmiş kişiye ne mutlu. Bu şekilde bize “Sen’in Tora’n ve Sen’in sözlerin,” vasıtasıyla nasıl ödüllendirileceğimiz tavsiyesinde bulunur.

Diğer bir deyişle, kişi inanır ki tüm Tora, yani Tora’nın yirmi-iki harfiyle kılıflanan “Sen”, Yaradan’ın sözleridir. Buna dikkat etmek zorundayız, Baal HaSulam’ın, akıl insana, ama insan kalbe hizmet eder, dediği gibi.

Bu “krallık” sözünün anlamıdır, yani sen, Ben’i kendine kral yapacaksın. Bu demektir ki, eylem bize ilham verir, öyle ki Cennet Krallığının yükünü üzerimize alırız. Fakat aldıktan hemen sonra almayı unuturuz. Bu sırada bize şu tavsiye verilir, “böylece hatıraların Ben’im önüme gelecek,” yani Yaradan’ın huzurunda olacak. Bu demektir ki, sahip olduğumuz tüm bellek sadece Yaradan’ı hatırlamak için olmalıdır. Bu demektir ki, hatıralar krallıklardır, yani ilham almamız gerekenler.

Peki neyle? Şofar (boynuzdan borazan) ile. Muhtemelen biliyorsunuz, Ari Şofar’ı İma’nın Şofar’ı, Bina’nın Şofar’ı olarak yorumlar. Şofar, güzellik demektir ve Baal HaSulam güzelliğin Bina’dan uzanan Hohma olduğunu söyler. İnsan doğası kötü şeyleri unutup, iyi şeyleri hatırlamak istediğinden, tüm güzellik ve ihtişamın her türlü hazzı barındıran Hohma’da olduğuna ve eksikliğin ıslahtan kaynaklandığına inanmalıyız.

Dolayısıyla, herşey bizim için hazırlanmıştır, sonrasında Yaradan’ı bir dakika bile olsun unutmamakla, iyi yazı ve konuşmayla ödüllendirileceğiz.

Dostunuz

Telif Hakkı © 1996 - 2015 Bnei Baruh. Tüm hakları saklıdır.
Bu sitede sunulan tüm materyal, Bnei Baruh Kabala Eğitim ve Araştırma Enstitüsü tarafından dünyanın ıslahı ve hayatın iyileştirilmesi amacı ile sunulmaktadır.
Bu nedenle, içeriği değiştirilmediği ve kaynağına gönderme yapıldığı takdirde, tüm materyalin kullanımına ve dağıtımına izin verilmiştir.
19 - 0,081