Terumah 4, 10 Şubat 1943’te duydum
Kısmet, alttakinin hiçbir şeye yardımcı olmadığı, yukarıdan gelen bir uyanıştır. “Kısmet”, “pur atma”nın anlamı budur. Haman bu durumdan yakınıyor ve “kralın yasalarına da uymuyorlar” diyordu.
Bu demektir ki, işçi için kölelik Lo Lişma [O’nun rızası için değil] durumunda, yani kendisi için almak üzere başlar. O halde neden onlara Tora verildi, çünkü daha sonra onlara Lişma [O’nun rızası için] bahşedildi ve onlara ışıklar ve daha üst edinimler verildi.
Ardından şikâyetçi gelir ve şunu sorar: “Neden onlara uğruna çalışmadıkları ya da umut etmedikleri, tüm düşünceleri ve amaçları sadece kendi ihtiyaçlarını ilgilendiren Lo Lişma denilen konular üzerinde olan bu yüce şeyler verildi?” Bu, “Günahkârlar hazırlayacak ve erdemliler giyecek” sözünün anlamıdır.
Bu, kişinin daha önce günahkâr koşulunda yani Lo Lişma’da alıcı için çalıştığı anlamına gelir. Daha sonra Lişma ile ödüllendirildi, yani tüm hizmeti Keduşa [kutsallık] alanına girdi, yani her şey ihsan etmek içindi. “Erdemliler giyecek” sözünün anlamı budur.
Purim’in Yom Kippurim [Kefaret Günü] olarak anlamı budur. Purim yukarıdan bir uyanıştır ve Yom Kipurim aşağıdan, yani tövbe yoluyla bir uyanıştır. Bununla birlikte, orada da yukarıdan bir uyanış vardır, orada bulunan kısmete, paya karşılık gelir, “bir pay Efendi için, diğer pay Azazel içindir” ve Yaradan denetleyicidir.