İnsanlığın Gelişim Aşamaları: Çaresizlik ve Korku
Soru: Duyusal gelişimimizde hangi aşamalardan geçmeliyiz? Örneğin; önce kayıtsızlık, sonra korku, sonra çaresizlik, vb.
Cevap: Çaresizlik çok iyi işler. Tüm olanlardan sonra, çaresiz olduğunuzu ve aniden tek bir çıkış yolunuz olduğunu hissetmeye başladığınız zaman yani birbirinizi destekleme durumuna gelindiğinde, başka hiçbir şey gerekli değildir.
Bizler tamamen bizi çevreleyen doğaya bağımlıyız. Doğa tek bir şey dışında bizimle her şeyi yapabilir: Birbirimize yakınlaşırsak, onunla daha iyi bağ kurmaya geleceğiz ve o zaman birbirimize, doğa bizim üzerimizde, biz doğanın üzerinde karşılıklı olarak hareket edeceğiz. O zaman birbirimiz arasında ve doğa ile pozitif bağlarla bütünleşik olarak bağlanacağız.
Yorum: Birçok insanla iletişim kuruyorum ve umursamazlık aşamasının bittiğini görüyorum. Çin’de Koronavirüs ilk ortaya çıktığında, yurtdışında tamamen umursamazlık vardı. Şimdi bir korku aşaması var çünkü bu artık birçok ülkeye ulaştı.
Cevabım: Bunun hâlihazırda korku aşaması olduğunu düşünmüyorum. Her şeyden önce, insanların hâlâ yiyecekleri var.
Korku, yakın zamanda yiyeceklerin biteceğini, tıbbi hizmetlerin artık pek çok hastayla baş edemediğini, işimi ve diğer her şeyi bir yana bırakın bana, komşularıma ne olacağını bilemediğimi gördüğüm zamandır.
Buna ek olarak, insanlara ödeme yapmak için fonlarımız tükenecek ve kimse bu parayı mağazalarda kabul etmeyecek çünkü satılacak hiçbir şey olmayacak, yani ücretle alınacak hiçbir şey olmayacak.
Bir kişi bu durumları korku dolu gözlerle görebildiğinde, genellikle kişi “Evet, evet, başkalarıyla olumlu etkileşimi kabul ediyorum!” demeye hazırdır.