e-posta ile Paylaş

GÖNDER

Kabala İlmi, dünyadaki tüm ilimleri kapsar.
Baal HaSulam “Özgürlük”
“Bu ilim, gizliliğin sonunda çocuklara bile ifşa olacaktır.”
Baal HaSulam “Kabala Öğretisi ve Özü”
Son neslin günleri yaklaştığında, çocuklar bile, kurtuluşu ve sonu bilip, bu ilmin sırlarını bulacaklardır.
Sulam’ın Önsözü ile Zohar Kitabı
“Ben’i arayanlar, Ben’i bulacaklar” ve yazdığı gibi , “Aradım ve bulamadım, buna inanmayın.”
Baal HaSulam “On Sefirot Çalışmasına Giriş”
MENÜ

KABALA KÜTÜPHANESİ

Mektup 75

24 Mayıs 1966, Şavuot Akşamı

Dostuma,

Çalışman ve sağlığın nasıl merak ediyorum.

Eğer Ben’im yasalarımdan yürür, Emirlerimi yerine getirirsen.” Raşi şöyle yorumlar: “Mitzvot’u (emirleri) yerine getirmek bu mudur? O, ‘Ben’im emirlerimi yerine getirirsen,’ dediğinde, bu bizim için Emirleri yerine getirmektir. Peki, ‘Ben’im yasalarımdan yürürsen’ —Tora’da (Manevi çalışmada) gösterdiğin çaba— ile neyi yerine getiriyorum? ‘Emirlerimi yerine getirirsen’ —yerine getirmek ve sürdürmek için Maneviyatta gösterdiğin çabadır.”

Neden “Eğer Ben’im yasalarımdan yürürsen,” ayetinin Maneviyat çabası olduğunu anlamalıyız. Eğer ne yapmamız gerektiğini bilmek için Manevi çalışmayı sürdürmezsek, “Emirlerimi yerine getirirsen,” sözünü yerine getirmemiş mi oluruz? Ve eğer “Ben’im yasalarımdan yürü,” sözünü yerine getirmezsek, Emirleri nasıl sürdürebiliriz?

Ancak eğer ayet bize Emirleri yerine getir diyorsa kesinlikle önce Maneviyatı öğrenmemiz gerekir. Bunun gerekli olduğu yazılı değildir çünkü Emirleri bilmiyorsak onu yerine getirmemiz imkânsızdır.

Ancak, burada Manevi çalışmasında Emirleri nasıl sürdüreceğimizi bilmemizle ilgili farklı bir durum vardır. Bu demektir ki, Emirleri bilsek bile beden onu sürdürmek istemez. Örneğin, herkes Yaradan’ı sevme emrini olduğunu bilmesine rağmen, tüm dünya kendini-sevmeye hükmü altında olduğundan, sadece seçilmiş birkaç kişi Yaradan’ı sevme emrini sürdürür.

Yaradan adına Emirleri yerine getirebilmek için bize Maneviyat verilmiştir, atalarımızın dediği gibi: “İçindeki ışık ıslah eder.” Bu özellikle Manevi çalışması ile mümkün olur. Kişi Maneviyata bağlandığı ölçüde Maneviyatın ışığını çeker ve bununla Emirleri yerine getirme gücü elde eder.

Bu Raşi’nin açık olduğu konudur: “ Eğer Ben’im yasalarımdan yürürsen, bu Manevi çalışmasıdır.” Bu böyledir çünkü Emirleri bilmek için Maneviyatı öğrenmede ‘Emirlerimi yerine getirirsen,’ ayetini yerine getirmemiz gerektiğini biliriz. Dolayısıyla “Ben’im yasalarımdan yürürsen,” ayetinin Manevi çalışmamız gerektiğini bize göstermek için verildiğini söyleyebiliriz.

Raşi bunu şöyle yorumlar; “Emirlerimi yerine getirirsen—yerine getirmek ve sürdürmek için Manevi çabası.” Burada bir bağ yokmuş gibi görünse de yerine getirmek ve sürdürmek için Maneviyatta çaba sarf etmeliyiz çünkü çaba vasıtasıyla Maneviyatın ışığını elde ederiz ve içindeki ışık ıslah eder.

Yukarıda söylenenlerden çabanın gücünü görürüz: İnsandaki tüm kötülüğü iyiye çevirir. Manevi çalışmada iki anlayış vardır: 1) Ne yapmamız gerektiğini bilmek için yasaları öğrenmek, 2) yerine getirmek ve bunu devam ettirecek güce sahip olmak için çabalayarak Maneviyatı öğrenmek. Çünkü sonrasında yasaları mı, ya da Maneviyatı mı öğrendiğimiz fark etmez, sadece Maneviyat çalışma yeri vardır ve sonra Maneviyat içindeki ışıkla kişiyi ıslah eder.

Dileyelim Yaradan bizi Maneviyatın ışığı ile ödüllendirsin.

Dostun

Baruh Şalom HaLevi Aşlag

Telif Hakkı © 1996 - 2015 Bnei Baruh. Tüm hakları saklıdır.
Bu sitede sunulan tüm materyal, Bnei Baruh Kabala Eğitim ve Araştırma Enstitüsü tarafından dünyanın ıslahı ve hayatın iyileştirilmesi amacı ile sunulmaktadır.
Bu nedenle, içeriği değiştirilmediği ve kaynağına gönderme yapıldığı takdirde, tüm materyalin kullanımına ve dağıtımına izin verilmiştir.
19 - 0,085