e-posta ile Paylaş

GÖNDER

Kabala İlmi, dünyadaki tüm ilimleri kapsar.
Baal HaSulam “Özgürlük”
“Bu ilim, gizliliğin sonunda çocuklara bile ifşa olacaktır.”
Baal HaSulam “Kabala Öğretisi ve Özü”
Son neslin günleri yaklaştığında, çocuklar bile, kurtuluşu ve sonu bilip, bu ilmin sırlarını bulacaklardır.
Sulam’ın Önsözü ile Zohar Kitabı
“Ben’i arayanlar, Ben’i bulacaklar” ve yazdığı gibi , “Aradım ve bulamadım, buna inanmayın.”
Baal HaSulam “On Sefirot Çalışmasına Giriş”
MENÜ

KABALA KÜTÜPHANESİ

Ana Sayfa > Baruh Halevi Aşlag (Rabaş) > Kabala Kütüphanesi > Notlar > 692. Tora’ya Tuşiya Denir -1

692. Tora’ya Tuşiya Denir -1

Sanhedrin 26b: “Rabbi Hanin, ‘Onun adı neden Tuşiya? Çünkü o kişinin gücünü Mateset [azaltır/tüketir]. Başka bir yorum: Tuşiya, zira Şeytan yüzünden ona gizlice verilmiştir.” RAŞİ, iftira attığı ve “Üsttekilere verilsin ve tabletler Musa’ya verilmesin” dediği şeklinde yorumladı. “Başka bir yorum: Tuşiya, dünyanın üzerine kurulu olduğu Tohu [şekilsizlik] meseleleri.”

RAŞİ şöyle yorumladı: “Tohu meseleleri, söz, niyetsiz okuma ve gerçek özü olmaksızın yapılan her türlü konuşma, tıpkı o Tohu gibi. Yine de dünya bunların üzerine kuruludur. Kısaltma Tav-Yod-Vav, Tohu, Şiyha tabanlıdır.”

Ulla, “Bir düşünce Tora’nın sözlerine bile yardım eder, şöyle denildiği gibi, ‘kurnazların düşüncelerini iptal eder ve onu Tuşiya yapmazlar’” dedi. RAŞİ şöyle yorumladı-yardım eder, öğrendiklerini unutmalarına neden olur. “Kurnazların düşüncelerini iptal eder”: Onlara besin verir ve kalplerinde Tuşiya yapmalarına izin vermeyen düşünceleri iptal eder.

Başka bir yorum: Bir kişinin hesapladığı bir düşünce -şunu ve bunu elde edeceğim- meselenin durdurulmasına yardımcı olur, böylece kişinin düşüncesi gerçekleşmez, Tora’nın sözleri için bile, “Şu ve bu güne kadar Talmud’da şu ve bu kadar bölüm öğreneceğim” diyen biri gibi. “Kötülerin düşüncelerini iptal eder”, yani düşünceleri Tuşiya için bile başarılı olmaz.

Tosfot: RIBA yorumladı: İnsanın beslenmesi için duyduğu endişe, diğer tüm düşüncelerini, hatta Tora’nın sözlerini bile unutmasına neden olur. Bazıları “yardım eder” ifadesini “yalan söyler ve başarılı olamaz” şeklinde yorumlar. Yani, eğer bir kişi zengin olmayı düşünürken aynı zamanda Tora’nın sözlerini de düşünürse, ancak Lişma [ O’nun rızası için] çalıştığında başarılı olamaz.

MAHARŞA: Tora sözleri hakkında da şunu söylemeliyiz ki, en çok işe yarayan şey kalpteki düşüncedir ve onu akılda öğrenmek yeterli değildir. Aksine, “Dudakları bükerek, bu bir eylemdir” denildiği üzere, ağızda da çiğnenmelidir. Bu, “kurnazların düşüncelerini iptal eder” diye yazıldığı gibidir. Tora’yı sadece düşüncede öğrenen kişi, onu iptal eder ve Tora ondan unutulur. “Ve onu [Tuşiya] yapmazlar,” yani Tora, sözle olmadıkça bir eylem haline gelmez.

Raba şöyle dedi, “Eğer kişi Lişma ile meşgul olursa, ‘İnsanın kalbinde birçok düşünce vardır, ama Efendi’nin öğüdü yerleşecektir’ denildiği gibi, bunun bir yararı olmaz. İçinde Yaradan’ın tavsiyesinin olduğu bir öğüt, işte bu tesis edilecektir.”

Telif Hakkı © 1996 - 2015 Bnei Baruh. Tüm hakları saklıdır.
Bu sitede sunulan tüm materyal, Bnei Baruh Kabala Eğitim ve Araştırma Enstitüsü tarafından dünyanın ıslahı ve hayatın iyileştirilmesi amacı ile sunulmaktadır.
Bu nedenle, içeriği değiştirilmediği ve kaynağına gönderme yapıldığı takdirde, tüm materyalin kullanımına ve dağıtımına izin verilmiştir.
19 - 0,128